
Gewokte kip broccoli
- wok
- 45 minuten
- 2 personen
Volgens mij bereid ik mijn groente bijna altijd in de oven of in de wok. Niks saaie platgekookte boontjes of papperige broccoli dus! Vooral de Chinese keuken weet groente lekker te maken met allerlei sausjes. Doordat het vlees vaak gemixt is met de groente, merk je eigenlijk ook niet dat je minder vlees eet per persoon. Uiteindelijk wel zo gezond dus!
Dit gerecht kun je ook eenvoudig vegetarisch maken door de kip te vervangen met een vleesvervanger of een stevige tofu.
Instructies & ingrediënten
De saus voorbereiden
- 2 el sojasaus
- 2 tl rijstazijn
- 1 el honing
- 1 tl chili bean sauce (van Lee Kum Kee)
- 1/2 tl kippenbouillonpoeder
- 120 ml water
- 1 tl aardappelzetmeel (of maïzena)
- Neem een kommetje en doe daarin alle bovengenoemde sausingrediënten.
- Roer de saus met een lepeltje en zet opzij.
Kip marineren
- 250 g kipfilet
- 1 tl droge sherry
- 1 tl sojasaus
- 1/2 tl kippenbouillonpoeder
- snufje witte peper
- 1 tl aardappelzetmeel (of maïzena)
- 1 el water
- Snijd de kip in kleine stukjes en doe het in een kom waarin je het gemakkelijk kan mengen.
- Voeg de droge sherry, sojasaus, kippenbouillonpoeder en witte peper toe aan de kip en meng dit met een vorkje even.
- Voeg daarna de aardappelzetmeel en water toe aan de kip en roer tot gemengd.
- Laat dit minstens een halfuur staan.
Groente snijden
- 500 g broccoli
- 2 stuks bosui
- 3 teentjes knoflook
- 1 kootje gember
- Was en snijd de broccoli in hapklare roosjes van gelijke grootte. De stam is ook te gebruiken als je de buitenkant eraf schilt/snijdt.
- Snijd de gehele bosui in ringetjes en zet dit opzij.
- Snijd daarna de knoflook en gember fijn in kleine stukjes en zet opzij.
Tijd om de wokken
- 100 ml water
- scheutje zonnebloemolie
- Verwarm de wok voor zonder olie.
- Doe de broccoli in de wok. Voeg daarna het water toe en doe vervolgens de deksel op de pan. Laat je broccoli 2-4 minuten stomen totdat het gaar is. Dit is afhankelijk hoe groot je broccoliroosjes zijn gesneden; kleine roosjes duren minder lang om te garen. Het lekkerst is als je broccoli nog een beetje bite heeft, maar wel prikbaar is met een vork. Zet de broccoli opzij zodra het gaar is.
- Zet de wok terug op het vuur en doe er een beetje olie in. Bak de kip totdat het gaar is. Zet de kip daarna opzij (ik gebruik hiiervoor de schaal waarin ik het later serveer).
- Verwarm nu opnieuw een beetje olie in de wok. Voeg daarna de bosuitjes, knoflook en gember toe aan de pan en bak dit 30 seconden mee totdat het geurig is.
- Roer de kom met saus even los en voeg het daarna toe aan de wok. Kook dit totdat het begint te bubbelen.
- Voeg nu de broccoli en kip toe. Roer alles door de saus en serveer met wat witte rijst!
Extra notities en tips
- Ik gebruik Chili Bean Sauce van het merk Lee Kum Kee en Chicken Powder van Knorr.