
Witlof ham kaas met Boursin
- groente
- 40 minuten
- 2 personen
Als je samenleeft met iemand die bepaalde groente niet lust, dan herken je wellicht ook de zoektocht naar de lekkerste groentegerechten. De manier waarop je iets bereidt is heel bepalend voor de smaak. Helaas lust mijn partner na dit recept nog steeds geen witlof, hoewel hij het wel iets draaglijker vond. Ach ja. Voor mij in ieder geval wel een heel erg lekker recept erbij!
Dit recept is supermakkelijk. Doordat je de witlof in vieren deelt, zal het sneller garen en is het voorkoken in water niet nodig. Scheelt je weer een pan! Dit recept is qua hoeveelheden wat minder nauwkeurig aangeduid dan normaal, maar dat komt ook omdat het allemaal niet zo nauw komt. Wil je meer kaas gebruiken? Lekker doen! Kom je ham tekort? Gewoon plakjes ham halveren, je kent het wel.
Instructies & ingrediënten
De bereiding

- 2 stronken witlof
- 8 plakjes ham
- 1/2 bakje kruidenroomkaas
- 2 plakken jonge kaas
- Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven, bovengrill aan).
- Snijd de witlof door de lengte in vieren en spoel de stukken onder de kraan af. Laat de druppels water tussen de bladeren zitten. Hierdoor gaart de witlof makkelijker in de oven. Voorkoken is niet nodig. (Overigens snijd ik het stammetje er niet af, zodat de witlof niet uit elkaar valt tijdens het bereiden. De “bittere kern” verwijder ik ook niet, want persoonlijk merk ik daar niets van.)
- Leg de plakjes ham op een snijplank en verdeel daarover de kruidenroomkaas. Smeer de kruidenroomkaas uit met een mes.
- Leg een stuk witlof bovenop elk stukje ham en rol het gezamenlijk op. Leg het vervolgens in een grote ovenschaal. Ga door totdat alle stukken zijn ingewikkeld.
- Neem een plak jonge kaas, snijd dit in 4 delen en leg elk miniplakje over een witlof heen.
- Zet de ovenschaal op een rekje in het midden van de oven en bak het 25 minuten.
Extra notities en tips
- Zelf gebruik ik het liefst de kruidenroomkaas van Garlan, wat veel smeerbaarder is dan Boursin zodra je het op de ham moet smeren. Qua smaak maakt het niet zoveel uit. Verder raad ik plakjes kaas aan i.p.v. geraspte kaas, omdat geraspte kaas de neiging heeft om van je witlof af te vallen tijdens het garneren.