Romige bloemkoolcouscous met abrikozen en kip

  • groente
  • 60 minuten
  • 4 personen

Wist je dat je couscous kunt vervangen met bloemkool? Ik kwam erachter dat de structuur van fijngemalen bloemkool merkwaardig dichtbij de structuur van couscous komt. Bij dit recept is het verschil haast niet te merken! Ongemerkt krijg je zo dus veel meer groente binnen. En stiekem vind ik het met de bloemkool zelfs lekkerder...

Deze couscous is lekker romig door de crème fraîche en door de bloemkool blijft alles ook de volgende dag nog romig. Normale couscous absorbeert de crème fraîche, waardoor het de volgende dag wat droger is. Probeer dus zeker eens de bloemkoolcouscous!

Instructies & ingrediënten

Kip marineren

Ingrediënten bloemkoolcouscous met abrikozen en kip
  • 400 g kipfilet
  • 1 snuf kipkruiden
  • 2 tl droge sherry
  • 2 tl aardappelzetmeel
  • 1 el water
  1. Snijd de kipfilet in kleine blokjes en doe het in een kommetje.
  2. Strooi kipkruiden over de kip.
  3. De volgende stap is optioneel, maar is een truc om ervoor te zorgen dat de kip extra mals blijft bij het bakken: voeg de droge sherry, aardappelzetmeel en water toe aan de kip. Roer goed om en laat de kip minstens een halfuur marineren.

Groente en abrikozen voorbereiden

Gesneden ingrediënten in kommen
  • 1 halve courgette
  • 120 g gedroogde abrikozen
  • 1 kleine bloemkool
  1. Snijd de courgette in kleine blokjes.
  2. Snijd of knip de gedroogde abrikozen met behulp van een schaar in kleine stukjes en doe dit in een kommetje.
  3. Snijd de stam van de bloemkool eraf en deel de bloemkool in vieren. Snijd vervolgens de kern van elk stuk eruit en trek de roosjes los. De grote roosjes kun je kleiner snijden, zodat het zometeen goed in de keukenmachine past. (Als je geen keukenmachine hebt, kun je de bloemkoolroosjes ook raspen, inclusief de stammetjes.) Was tot slot de roosjes en giet ze af.
  4. Doe een laag met bloemkoolroosjes in de keukenmachine. Verwerk eventueel de bloemkool in meerdere kleinere batches als je keukenmachine niet groot genoeg is. Hak fijn totdat ze dezelfde grootte hebben als couscouskorrels.
  5. Neem een wok of grote pan en bak daarin de bloemkool 3-5 minuten in een pan met een beetje olijfolie totdat het opgewarmd is. Voeg tijdens het bakken een snufje zout toe. Zet daarna het vuur uit en doe een deksel op de pan om de couscous warm te houden.

Bakken en opdienen

Bloemkoolcouscous op een bord
  • 1 snuf kaneelpoeder
  • 250 ml crème fraîche
  • 1 bakje tzatzikisaus
  • 15 g verse munt
  1. Bak de blokjes courgette in een koekenpan met wat olijfolie. Zodra de courgette gaar is, zet je de courgette op een bordje aan de kant.
  2. Doe in dezelfde pan opnieuw wat olie en bak de stukjes kip gaar.
  3. We gaan nu de couscous samenstellen: doe de couscous in een grote kom.
  4. Voeg een flinke snuf kaneelpoeder toe aan de couscous en roer het goed door.
  5. Voeg de stukjes abrikoos toe en roer.
  6. Voeg nu de crème fraîche, courgette en de kip toe en roer deze goed door.
  7. Voeg vlak voor het serveren ook de munt toe door enkele muntblaadjes te scheuren. Maak ze niet te klein, want dan proef je ze niet goed terug.
  8. Serveer de couscous tot slot met de tzatzikisaus.

Extra notities en tips

  • Gebruik een kleine bloemkool of vervang de bloemkool met 250 g couscous. Als je normale couscous gebruikt, kun je de instructies voor de bloemkool overslaan en de couscous bereiden volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Je kunt dit recept enorm versnellen door 200 g kant-en-klare bloemkoolrijst te kopen. Je kunt het vers kopen of uit de diepvries.

Meer uit deze categorie:

Bekijk ook eens deze recepten