
Laab kai Thaise kipsalade
- vlees
- 30 minuten
- 2 personen
Laab Kai (ook wel bekend als Laab Gai of Larb Gai) is een warme Thaise salade dat bestaat uit kipgehakt gemengd met o.a. verse munt en koriander. Het is pittig en heeft een lichtzure smaak. Het wordt geserveerd met witte rijst en rauwe kool. Ik bestel graag laab kai bij Thaise restaurants, maar helaas verkoopt mijn favo Thai dit gerecht niet meer!
Gelukkig heb ik nu dit recept, wat ik precies kan aanpassen naar mijn smaak. Zo merkte ik dat ik laab kai de volgende dag lekkerder vond, omdat de uitjes en kool dan wat zachter van smaak waren geworden door de warmte van het gerecht. Daarom bak ik mijn uitjes en kool altijd even. Ik was vroeger absoluut geen korianderliefhebber, maar door dit gerecht heb ik het echt leren waarderen en is het een onmisbaar ingrediënt geworden voor mij!
Instructies & ingrediënten
Geroosterde Thaise rijstpoeder (Khao Khua)
- 1 handje ongekookte Thaise kleefrijst
- Bedek de bodem van een droge koekenpan met de ongekookte rijst en zet het vuur op middelhoog. Roer constant en bak totdat de rijst goudbruin is. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten. Zet het vuur een standje lager zodra je de rijst bruin ziet worden, zodat je het goed in de gaten kan houden.
- Maal de rijst nu fijn in een keukenmachine, koffiemolen of vijzel. Het resultaat kan in een keukenmachine wat grover zijn, maar dat is niet erg. Dit zorgt juist voor meer bite in het gerecht.
- Bewaar luchtdicht in de vriezer om de smaak langer te behouden.
Geroosterde Thaise Chilipoeder (Prik Phan Khua)
- 1 handje gedroogde rode chili’s (herkomst Thailand)
- Verwarm de oven voor op 150°C (heteluchtoven).
- Leg de gedroogde rode chili’s op een bakplaat en bak 5 minuten totdat de chili’s donkerder zijn geworden, maar niet verbrand.
- Maal de geroosterde chili’s nu fijn in een keukenmachine, koffiemolen of vijzel.
- Bewaar luchtdicht in de vriezer om de smaak langer te behouden.
Groente bereiden
- 1/2 kleine spitskool
- 50 ml water
- Snijd de halve spitskool nogmaals door de helft en snijd de harde kern weg.
- Snijd de spitskool nu in smalle reepjes en was het onder de kraan.
- Verwarm een wok voor en doe het water erin. Zodra het water kookt kun je de spitskool erbij doen.
- Bak de spitskool al roerend totdat het enigszins zacht is geworden.
De kip bereiden
- 2 stuks sjalotjes – (of ui) in halve ringetjes
- 10-15 g koriander – fijngehakt
- 4 takjes verse munt – fijngehakt
- 1 stengel lenteui – smalle ringetjes
- 300 g kippendijfilet
- 2 el water
- 1,5 el Thaise vissaus
- 2 el limoensap
- 2 el fijngemalen rijst
- 1 tl geroosterde gemalen chili
- Hak de kippendijfilet tot gehakt in een keukenmachine of hak het fijn op een plank met een hakmes.
- Hak de sjalotjes, koriander, verse munt en lenteui fijn op de manier zoals aangegeven in de ingrediëntenlijst.
- Verwarm een grote koekenpan voor op middelhoog vuur. Voeg het water toe aan de pan en doe de kip erbij. Gebruik meer water indien nodig. Doe 1 tl van de vissaus alvast bij de kip.
- Zodra de kip gaar is, voeg je direct de gesneden sjalotjes toe zodat ze door de restwarmte iets minder scherp smaken.
- Voeg nu de rest van de Thaise vissaus toe, gevolgd door de limoensap, fijngemalen rijst en de geroosterde gemalen chili. Roer dit goed door.
- Leg de gebakken spitskool op een bord en serveer daar bovenop het kipgehakt.
Extra notities en tips
- Laab Kai is een snel te bereiden gerecht als je eenmaal alle ingrediënten op voorhand hebt. De eerste keer zal wat langer duren indien je nog de geroosterde Thaise rijstpoeder en geroosterde Thaise chilipoeder moet maken. Als je het bij de toko kunt vinden, heb je mazzel!
- De Thaise kleefrijst heb ik weleens vervangen met “Lontong”. Dat is Indonesische kleefrijst dat ook verkrijgbaar is in minizakjes bij de toko. Je kunt zelfs de gebroken rijstvariant kopen, wat ik overigens niet fijner gemalen kreeg in mijn keukenmachine, maar de grootte was prima voor het gerecht.
- Met het roosteren van pandanrijst heb ik ook succes gehad. Ik kon het verschil althans niet proeven.