
Chinese kip met tomatensaus
- vlees
- 45 minuten
- 2 personen
Chinese kip met tomatensaus is een van mijn meest favoriete gerechten die mijn moeder vroeger voor mij maakte. De geurige tomaten en kip smaakten altijd heerlijk bij witte rijst. Dit is een typisch Cantonese home cooking recept wat je niet in Chinese restaurants zult vinden, maar wat dus wel erg makkelijk thuis na te maken is.
Instructies & ingrediënten
Groente snijden
- 5 middelgrote tomaten
- 3 teentjes knoflook
- Snijd de tomaten in 6 delen en leg opzij op een bord.
- Snijd of pers de knoflook fijn en leg die ook opzij voor later.
Kip marineren
- 250 g kipfilet
- 1 tl droge sherry
- 1 tl sojasaus
- 1/2 tl kippenbouillonpoeder
- snufje witte peper
- 1 tl aardappelzetmeel (of maïzena)
- 1 el water
- Snijd de kipfilet in kleine stukjes en doe het in een kom waarin je het gemakkelijk kan mengen.
- Voeg de droge sherry, sojasaus, kippenbouillonpoeder en witte peper toe aan de kip en meng dit met een vork.
- Voeg daarna de aardappelzetmeel en water toe en roer om totdat het gemengd is.
- Laat dit minstens een halfuur staan.
Tijd om te bakken
- 125 ml water
- 1 el ketchup
- 8 tl suiker
- 1 tl aardappelzetmeel
- 1 tl sojasaus
- 1 el water
- Verwarm een grote koekenpan op middelmatig vuur met een beetje zonnebloemolie en bak hierin de kip gaar. Leg de stukjes kip vervolgens opzij op een bord.
- Voeg weer een beetje zonnebloemolie toe aan de pan. Doe vervolgens de fijngesneden knoflook in de pan en bak het kort totdat het geurig is (ongeveer 30 seconden).
- Voeg nu de stukjes tomaat toe aan de knoflook in de pan. Bak dit totdat je ziet dat de velletjes van de tomaten beginnen los te komen bij de randjes.
- Voeg nu de 125 ml water toe aan de pan en voeg hieraan onmiddellijk de suiker en ketchup toe. Roer dit door de pan en laat dit koken totdat de tomaten redelijk zacht zijn geworden (maar nog niet hun vorm hebben verloren, dus kook het niet tot prut).
- Wanneer de tomaten bijna klaar zijn, neem je een klein kommetje waaraan je de aardappelzetmeel, sojasaus en water toevoegt. Meng dit met een lepeltje los en voeg dit mengsel direct toe aan de tomatensaus. Dit zal de saus indikken, dus roer het goed door de pan.
- Voeg nu ook de stukjes kip weer toe aan de saus. Zodra je ziet dat de saus goed is ingedikt, is je gerecht klaar om te serveren!
Extra notities en tips
- Ik gebruik Chicken Powder van Knorr als kippenboullionpoeder.